Torsdag, sol, 20-23 C, 3 m/s (vest), 1.018 hPa
Op kl 7.30 og fik morgenmad kl 8,10. Der var efterspørgsel efter de friske jordbær.
Morgensamling, nr 295 “Se det summer ..” Camilla, Egtm-hs, lærer, kunstlinje med speciale keramik fortalte om keramik i Næstved, Kähler.
Sang 449 “Jeg drømte om svaner i nat”. Herefter kom Allan Skovgaard Wien, religionsforsker og speciale nordisk mytologi og den gammeldags tavle med kridt kom i brug. “Ravne & ravnerok”. En vølve var en kvinde, der gik rundt fra gård til gård, og fortalte om guder og jætters verden. Men hun kunne også spå om bondens fremtid. Hun sad med tiden i hånden så at sige. Derfor agtede og frygtede bonden hendes besøg, og ærede hende ved at lade hende sidde i sit eget højsæde i sin hal. Dette billede af vølven i bondens højsæde fortæller noget om hvordan verden så ud, da nordboerne troede på Odin, Tor og Freja og alle de andre guder og væsener. Vi hørte om de gamle myter og hvordan verden blev skabt og ikke mindst hvordan den går under og genopstår. Om de mennesker der troede på myterne.
Myter, Tors brudefærd, Vølvens spådom (en god bog af Preben Meulengracht), Sørensen), sandsigerske (kan se ind i fremtiden). Ymer skabte rimturser, mand og kvinde) til Bure, Borr og Bestla med sønnerne Odin, Vile og Ve (ødelægger Ymer og skaber verden). Først Asgård og Midgård via Yggdrasil (hesten Sleipner). Onkring træet med 3 rødder, urts brønd (fortid, nutid og fremtid, hvor skæbne blev skabt af normerne) dernæst rod til jotunheim og rod til havergenier (dødsriget med Valhalle i Asgård, venter på ragnarok). Slangen Midhug udhuler træstammen. Krigen mellen Aser og Vaner. Jetter, Narfe skabte nat og dag samt senere måne og sol (jagtet af ulve).
En god bog Anders Bæksted “Nordiske myter”. Ellers google “Nordiske mytologi” bl.a. Rønnebæk skulle være seriøs. Han fortalte videre efter pausen om myter, bl. a. Ydums Æbler, om Balder (Odins søn, lys og vis). Frigg var mor til Balder. Om Loke, fimbulvinter (3 vintre i træk uden sommer) kommer ragnarok bagefter genopstår verden på ny og 2. generationsguder kommer med ledelses kollektivt som efterkommere af de gamle guder. Nordboer (egen kraft fro at leve sit liv). Bonden forsvarer sit eget gods og guld. Der gik holmgangsmænd rundt og udfordrede bonden til duel og gods og kvinder. Om slægten og æren. Hvis der begås “nid” bliver man landsforvist (udenfor samfundet) og bliver fredløs. Tjenestefolk, trælle (æresløse). Lykke og kraft var Hamingja.
Efter frokosten samledes vi til work-shop “Hvor blev Agerhønen af” ved P-pladsen kl 13.30. Vi skulle igen til Århus. Denne gang til Egå Engsø, hvor Bjarne Golles tog imod os. Det var en kørestrækning på i alt 76 km. Der var et rigt fugleliv med over 52 forskellige fugle. Egå Engsø er et rensningsanlæg, der renser og klare problemet med kvælstof. Det kan klare 36 tons om året. Udvaskningen kommer fra landbruget hvor gødning/ kunstgødning ellers opblomstrer vandløb og til sidst kvæler vandløb og løber ud i Århus Bugten. Det har man løst ved at lave et kunstigt rensningsanlæg, lavvandet med bakterier. Alligevel efter 4 år er der mange slags fisk og planter får lys på bunden. Succes viser også de mange fuglearter, der holder til. Planterne på siderne og skrænterne fosøges at være de samme planter som i stenalderen. Ikke bøgetræer, da de kom hertil langt senere. Det var især hassel, eg og lind. Bjarne fortalte at for 7000 år siden, nåede vandet ind efter istiden op til skrænten og der blev lavet bopladser her. Vandet nåede helt op til Lisbjerg Bakke. Man bosatte sig der hvor det var lettest og hvor man ikke umiddelbar var i fare for ulve. Arkæologerne viste godt dette og benyttede lejligheden da man skulle bygge motorvej til at grave efter bopladser. Man fandt en hel del ganske som forventet. Der blev fortæret en hel del østers og muslinger og sæl fangst. 5.000 hassel stave blev ligefrem dyrket, som der blev brugt til ruser. Stavene blev banket lodret i og pileflet imellem, så fisk kunne fanges. Også spækhuggere blev fanget, gennet ind med små både og klask i vandet.
Vi tog hen til et sheltersted med 6 shelters med plads til hver 5 personer. Man kan reservere via nettet. Her fik vi kaffe og kage. Så forskellige udskæringer af bøffel, ulve, vildsvin, rovfugle mm. Vi skulle have øjnene med os for at opdage det hele. Der var også anlagt en køkkenmødding med muslingeskaller og knogler, samt 2 udskårne kanoer. Ja flot var det. På tilbagevejen var jeg sammen med Hans og min far. Lige pludselig sagde Hans, der var en rørhøg. Den fløj lige over hovedet på os. Så tæt havde han ikke været på fuglen før. Det var en ung han. Der var andre der så den, men på længere afstand. Ellers kiggede vi på planter langs stien. Naturen er lige nu på sit højeste, hvor alting blomstrer og udfolder sig. Efter en stor tak til Bjarne kørte vi hjemad og var på Egmont Højskolen igen ved kl 17.40.
Menu for aftensmaden: Pandestegte fiskefileter, nye kartofler, asparges/rejesauce, damped blomkål kroketter, salat m/”mormor” dressing, fennikel marineret i grape og hjemmebagt brød.
Kl 20 startede Visens Venner fra Randers showet. 3 livsglade musikere med guitar og mundharpe optrådte underholdende med diverse viser. Kontakt Hanne Buch, hvis der ønskes engagement. I pausen, hvor der var ost og rødvin, optrådte et jazz orkester, “Kon Takt” og det var en succes uden lige. Trioen blev dannet i 2005 for at udforske jazzens klassiske kammerbesætnings muligheder. De måtte give ekstra nummer (variationer over “Det var en lørdag aften”). De skulle optræde på Tunø festival i morgen aften. Visens Venner fortsatte til lidt over kl 22. En rigtig god aften, hvor vi blev underholdt i klasse A.