smiley Fredag, sol, 22-24 C, 4 m/s (syd), 1.014 hPa

Op kl 7, morgenmad kl 7,30, der var fremskyndet ½ time på grund af vi skulle på heldagstur til Hjarnø. Vi smurte madpakker hver især og det var smart at vi havde en køletaske, madderne kunne komme i. Afsted kl 8.40, hvor vi nåede Snaptun kl 9.30. Det blev organiseret således at 3 biler kunne komme over og resten havde el-kørestole og crosser med og bilerne blev parkeret ved kajen på Snaptun. Vi kunne derved sejle over i 1 omgang med alle 3 biler og gående, kørestole og crosser. Vi blev 30 deltagere i alt. Nogle kunne ikke deltage på grund af sygdom.Turen med færgen tog 5 min og der var knapt 800 m. (sejlede med 10 km/t i følge min GPS). Over på øen kørte de 3 biler straks af sted til øens østligste punkt, hvor vi skulle samles. Problemet var dog, at en af bilerne skulle have haft passerer med, der ikke kunne klare de ca 3 km. Jeg fik til opgave at køre efter bilerne på min el-scooter ( med max fart 15 km/t) og anmode en af dem køre tilbage. Det lykkedes mig og opgaven blev klaret. En af deltagerne så en død rotte på vejen. Den blev jeg beskyldt for at have kørt ned? Det er sådan rygter opstår.

Vi blev samlet alle kl 10,30. Vi blev delt ind i 2 hold. Gitte Eriksen tog sig af sten og istid. Hans af blomster og fugle. ½ times tid på hvert hold. Jeg var på Gittes hold, hvor hun lige havde hentet en hel del flotte sten nede på strandkanten (heldigt). Herefter fik vi mange gode informationer om istiden og hvordan stenene blev transporteret hertil .Hvordan øerne blev dannet. Vi hørte om, at klimaet er så venligt på Hjarnø at man dyrker vin (hobby niveau). Vi fik forklaret, hvordan Horsens fjord blev dannet via forkastninger. Isen lå tungt og trykker jorden op, hvor den andre steder bliver tynget ned. Af sten var der porfyr (ledeblokke fra østersø egnene), granit med krystaller, sandsten (sand der blev trykket og mast i undergrunden), gneis (med vandrette lag, hvor forskellige farver med kemiske forbindelser, kalk (krebsdyr), mineralkrystaller i flint med forsteninger. Hvorfor ligger der så mange sten lige her, blev vi spurgt om? En naturlig forklaring (teori) var at bønderne for enden af vejen skulle af med deres marksten og tippede dem af her.

Vi holdt frokostpause 11.45 til 12,15 ude på strand-engen. En af hjælperne var i vandet for 2. gang denne formiddag. Det var dejligt og frisk, sagde han. Efter frokost var vi på hold Hans, hvor vi blev ledt hen til hættemåge kolonien. Vi måtte pænt holde afstand, da der var yngel. Soldaterne var snart på vingerne for at jage ubudne gæster på porten. Herefter en gennemgang af stedets planter. Der var utroligt mange. Vi skulle lære at dele ind i skærm- og kurveplanter. Strandmalurt og engelsk græs, samt strand-asters kan nævnes. Blomster står på sit højeste og Hans berettede, at han var her ude i søndags og på de få dage var der sket en masse med floraen. Før blomstrede de, nu frøstande.

Herefter afsted til det nordligste punkt op den anden side af øen. El-scooterne først og bilerne bagefter. Der var pit-stop ved campingpladsen med invalide toilet. På øens anden ende var der højlands kreaturer og harer (ingen ræve på Hjarnø). De kan ikke komme ovenpå grund af vanddybden og isen har svært ved at danne sig. Vi så 2 harer slås mod hinanden lige på engen. En herlig boksekamp. Det var sjovt at kigge på. Nu let overskyet men stadig meget varmt i vejret. Hans fortalte om Hjarnø. Den er 3,2 kvadrat km stor. 3 km lang og 1 km bred og befolkningen tæller ca 100 fastboende. Bebyggelsen består af det lille færgeleje ved stranden og en smuk gård række, der ligger omkring en øst-vest gående vej midt på øen. Hjarnø er en flad moræneø dannet under sidste istid. Højeste punkt er knap 7 m. Vi fik historien om sagnet om kong Hjarne, der vandt konge navnet som tak for et mindekvad over Kong Frode Fredegod, med følgende vers:

Længe førte de
Frode om land,
da drotten dyre
i døden var dånet.
Langt liv ønsked’
hans landsmænd Frode;
her gemmer graven
bag grønsvær den gjæve.

men Hjarne fik senere stridigheder og måtte flygte til Hjarnø og blev senere dræbt. Hans læste et digt om Hjarnø. Vi vendte næsen mod færgelejet kl 15, hvor nogle af os tog en lille sti langs kysten mod havnen. Den hældede noget, jeg måtte læne mig til siden for at holde scooteren oprejst, men flot tur. Intet er utilgængeligt, vel? Der var gang i færgen. Vi kom alle med et kvarter før fire. Fik læsset os i bilerne, mættet med nye oplevelser. Hjem til Egmont med køreafstand 46 km.

Vi var hjemme kl 17 og havde således et time før aftensmaden blev serveret, hvor menuen bestod i: Vildsvineryg, pom risolles, timiansky, glaseret perleløg og råsyltet tyttebær, babysalat m/langtidsbagt tomat, spidskål m/citron og hjemmebagt brød.

Der var friaften, men tilbud om se kunne se VM-fodbold, en opera-film eller sang-aften.