smiley Lørdag, tegner til en meget varm dag, 25-30 C, risiko for tordenbyger, 3 m/s (syd-vest), 1.017 hPa

Op kl 7,30 morgenmad 8,00. Betina kom hen og udtrykte, at vi desværre ikke kunne klare informationen til morgensamlingen med dagbogs siden før i frokostpausen. Jeg tager pc med og Betina sin. Herefter kan jeg demonstrere sites, hvis nogen ønsker dette. Der er lavet små slipper med domænenavnet på. Fint nok.

Morgensamling kl 9, Vi sang nr. 89 ” Er livet for de lærde blot”. Anders spiller klaver. Betina: fernisering kl 17 med diverse udstillinger, festmiddag kl18,30. Husk evalueringsskema, Betina kurserede over “lykke er” hjemme hos os, lykke forandres med alderen. Digtsamling, Søren Ulrik Thomsen “Det værste og det bedste”. Endnu en sang 168 “Fast som en klippe…” (Julies sprog).

Niels Krause-Kjær med indlægget fra sin bog “Lars Løkke” Et portræt af Danmarks statsminister. En spændende beretning om mennesket og politikeren. Handlingen om tillid blandt mennesker (Skanderborg Station). Portrætbogen blev startet i aug 2008 med kildeoplysninger og den senere vej med færdiggørelsen. Løkke som ungdomspolitiker, som fortsat samme stil i dag. Stadig Lille Lars fra Græsted. Ligesom ingeniør, der drejer på knapper i maskinrummet. Kan man stole på Lars Løkke? Måske, fortidens synder dukker op og giver knubs. Devisen “klar dig selv” og “damptromle” (magt udøvelse). Æblet blev bragt frem til anskuelse, fint og flot og skal ikke smage dårligt. Om moderne kommunikation, fange og fastholde opmærksomheden i 45 sek. Pause ½ time. Om Løkkes uddannelse, jurist, men det var politikeren, der stillede op til alle mulige og umulige poster. Om spindoktorer og hvilke rolle de spiller for politikeren før og nu. Holdninger og beslutninger er centrale punkter. Går medierne tættere på politikerne i dag. Ja, men privatliv går vi uden om, med mindre det de siger er en helt anden version end i deres privatliv. Her gav Niels en række eksempler. Også hvis dobbeltmoral kan privatliv offentliggøres.

Politik er er den irrationelles kunst. Den besværlige vej fra punkt A til B. Regeringen skal skabe identitet. Hvad vil statsministeren? For mange forskellige svar. Det er tvivlsomt og ikke godt. Praktisk, men er det det, der skal til? Han passer i maskinrummet. Politisk CV i orden. Niels mener at til oktober 2010 bliver det sidste chance for Lars Løkke til åbningstalen for at få styr på det. Kompetence eller hygge (Lille Lars fra Græsted). Det er kompetence danskerne vil have, ikke en hygge onkel. Den sidste time var der mange og gode spørgsmål fra salen. Vi kunne sikkert have blevet ved, hvis ikke Betina havde stoppet os kl 12, hvor vi skulle have frokost. Vi takkede og klappede af Niels Krause-Kjær for et medrivende indlæg.

I frokosten fik vi information om festmiddag og fernisering, samt jeg fik ordet om den særlige blog, jeg har oprettet om højskole-opholdet. Fik lov til at demonstrere og udlevere slipper i gangen. Jeg havde min pc med. Der var en otte-ti, der havde lyst til at kigge og spørge mig om projektet og andre pc ting. Opfordrede deltagere til at sende mig deres egne oplevelser i en fil via mail, så vil jeg opdatere disse indlæg via denne blog senere.

Lukkede pc kl 13,15. Vi skulle på tur til Rathlousdal Gods kl 13.45. Vi var 7 biler af sted og godsejer Iver Tesdorpf, stod klar i indkørslen, da vi nåede frem. Vi parkerede i gården og fik kørestole og crosser af bilerne. Kørte ned under nogle træer i skygge, hvor Tesdorpf forklarede om godset. Arealet består af 420 ha landbrugsjord og 800 ha skov. Der er en svinebesætning på 200 søer med opdræt. 23 udlejningsboliger. øjeblikket er landbrugsjorden og svinestalden udforpagtet, så den primære drift er for tiden koncentreret om skoven og boligudlejning. I skoven produceres der gavntræ – herunder brændetræ. Endvidere pyntegrønt og juletræer. Der produceres også pottede juletræer. Jagten er i øjeblikket udlejet til 8 konsortier (gode penge, de betaler ha pris). Rathlousdal beskæftiger en skovfoged og 4 fastansatte. Rathlousdal er ejet af Johan Tesdorpf (sønnen). Vi fik forklaret historien om godset, hvor hans forældre købte stedet i 1961. Ivar Tesdorpf overtog det i 1970, nu for 40 år siden.

Jorden ligger spredt med korn, raps og græsfrø. I skovene er kommet kronvildt nu for 3-4 år siden. Lidt bekymret, da viltet spiser (skræller) barken af de unge træer. Ellers er der en del råvildt. Der blev spurgt om agerhønen. Ikke mange af sagde godsejeren, men heller ikke mange førhen, så det var nok uforandret. Nogle af jagtkonsorterne opdrætter fasaner, fint fastslog godsejeren. Han talte om brakmarker, som ikke gav megen næring til vildtet i forhold til dyrkede arealer. Det forstod jeg ikke meget af, men her skal man nok være landmand. Om dyrevelfærd med grisestald med spalter og automatisk fodring (ikke megen lykke, mente godsejeren. men en nødvendighed for at få indtjening på den industrialiseret måde. Om økologi: tænke økologisk og er madvarerne sundere? Her hoppede kæden vist også af for mig. Han var vist lidt misundelig på at økologiske landmænd fik så megen støtte fra politikerne. Efter ½ times tid kørte i kortege i skolen i bilerne. Godsejeren var med mig forrest og vi kørte nogle km på vanskeligt terræn. Her kunne crosserne nok ikke have klaret turen. Det var heller ikke normalt muligt at man kan køre med bil på disse skovveje. På vejen så vi også et råvildt der løb ind på marken Vi gjorde holdt ved en bjørnegrotte og fik kaffe. Et flot bygningsværk, der blev bygget for 100 år siden i dyreskoven. Der var også gravet svømmesøer. Godsejeren talte om sin skov, hvor vi mødte en mand med trailer. Han havde samlet brænde på. Blev helt forskrækket, men godsejeren kendte ham. Han havde sankekort og tilladelsen i orden. Fortalte at en del asketræer var ved at gå ud som elmetræerne gjorde. Det var virkelig bekymrende. Der var vist intet at gøre for at redde træerne. Vi sluttede af med endnu en rundtur i skoven i bilerne. Den varme luft slog ind i bilen via de åbne bilruder og gav en herlig skovduft. Vi nåede udgangen kl 16,15. Ved udkørslen så vi smedjen overfor. Godsejer Iver Tesdorpf stod på den anden side af vejen og dirigerede os ud på vejen, da oversigtsforhold til trafikken var dårlig. Alt i alt en ok dag med en oplevelse, vi ikke lige får til hverdag.

Vi så hjemme ferniseringen af malerier, glas, keramik og tegninger kl 16.30, hvorefter jeg kørte til værelset for opdatere dagens oplevelser i bloggen.

Festmiddag kl 18.30

Forret: røget tun m/babysalat, rygeost creme m/radiser, hjemmebagt brød

Hovedret: vagtler m/timian bagt på ristede svampe, nye kartofler, trøffelsauce, dampede grønne asparges, dampede nye gulerødder.

Dessert: blødende chokoladekage m/jordbær, lemon/vaniljecreme

Musik: Humble Men, der spilede hele aftenen

Festlige indslag med Richard med digte med “g”. Han havde også skrevet et par vers. Rasmus fik en rød vest samt knæbeskyttere, han kunne tage på hovedet, når han kørte på sin crosser. Vagn fik champagne og golfkugle, da han var heldig at ramme med 3 bolde, skønt det var første gang han havde en golfkølle i hånden.

De 12 hjælpere sang:

“Vi er ikke som de andre – vi er noget for os selv” (se i pdf filen)

Vi sang fra højskolesangbogen nr 201 “Danskerne findes i mange modeller” Nr. 431 “Det var en lørdag aften” Nr. 145 “Kære linedanser…” og Nr. 141 “Der er så meget, der kan trykke”

Betina gav information om søndagens afrejse, hvor vi kunne bestille en CD (foto) kl 9 til en flad tyver og også indlevere egne billeder fra sommerhøjskolens ophold uge 26, Betina og Karin holdt en god takketale for køkken, hjælpelærer og seniorgruppe og deltagere for et godt engagement med workshops og den fine stemning blandt alle. Orkestret spillede op til dans. Der blev festet videre. men jeg var træt og måtte gå til ro.