smiley Onsdag, overskyet, 16-18 C, 5 m/s (vest), 1.017 hPa

Op kl 7.30, min morgenmad, kaffe, juice, banan, rundstykke og rugbrød m/ost. Morgensamling kl 9, sang 14, “Se nu stiger solen” start m/ Karin, der fortalte sin historie om sin familie “Mor i en moderne familie” Den var morsom og gav stof til eftertanke. Fik at vide at frokost startede kl 11.30. Vi skulle holde os klar til Jellinge turen kl 12.50 på store P-plads.

Bagefter kom Lilo Sørensen og fortalte om musik, opera. Hvordan en stjerne fødes?” og “vi er alle stjerner” talentshows Poul Pots, Susan Bowls. De synger godt i mikrofon, men operasangere der synger med mave og krop er de ikke, som f.x. Pavarotti. Vi fik en del eksempler og kunne tydeligt høre forskel. Lilo demonstrerede godt med fagter hvordan. Hun fortalte om udstråling “ud over rampen”. Efter et kvarters pause, så vi 2 video med eksempler fra opera verdenen. Det var medrivende og flot, at høre og se Anna Netrebko udfolde sig. Til slut blev alle kørestolsbrugere sat forrest og dem der kunne stå op bagers og sang opera i fællesskab. Det lykkedes fint og alle strålede. Vi sang blot la,la ….

Efter frokost med stegt sild, tarteletter, varm suppe, rugbrød og pålæg. Afsted til Jelling. Vi kørte bag en anden bil, men jeg havde sat GPS til. Frem og tilbage var der ca 130 km. Vi nåede frem kl 15,15. Det drypregnede undervejs og det var koldt, hvor overtøj næsten var nødvendigt. Jeg havde brug for min fodpose. Fint vejr til museumsbesøg. Vi blev inddelt i 2 hold med guide i museum. Elevator op til udstillingsrum kunne netop lige rumme en el-scooter på max 140 cm. Udstillingen Kongernes Jelling følger monumenternes historie fra deres opførsel for godt 1000 år siden og helt frem til i dag. De 2 runesten står centralt i udstillingen som kilder til 900-årenes historie, rigets samling og kristendommens indførsel. Endelig berettes om den store Jelling stens betydning som nationalt og religiøst symbol i dag. Højene betår af en nordhøj og sydhøj. Imellem dem ligger den gamle kirke, hvor Gorm den Gamle liger begravet i gulvet under koret. Rundt om højene var der en skibssætning 350 m lang. Vikingerne var begejstret af fys. styrke, berømmelse og de gamle guder. Nu kom så hvid krist, som det varede længe før det i praksis blev indført i Danmark. Harald Blåtand (Gorm den Gamles søn) etablerede højen som i forvejen var en bronzealder høj (han gik ind for genbrug) og begravede oprinde Gorm her, men flyttede ham senere i kirken. I gravkammeret var der egeplanker og der blev brugt 24 kævler til loft. Guiden sagde, vi skulle huske, at Jelling var Danmarks navne- og dåbsattest, statsdannelsen og kongerækkens begyndelse fra Gorm den Gamle til i dag. De 2 sten der står foran kirken, er den mindste og den ældste, rejst af Gorm den Gamle omkring år 940 med teksten “Gorm konge gjorde disse gravminder efter Tyra sin kong, Danmarks pryd” Den store sten ved siden af er rejst af Harald er også den mest betydningsfulde (Danmarks dåbsattest) og Harald blev kristen døbt.

Ejvind og jeg blev fanget i udstillingen, da vi tabte tid og sted ved at kigge og kommentere vor kongerække. Det næste hold også med kørestole og crossere var kommet ind og vi måtte pænt vente til de var færdige med info før vi kunne komme ned med elevatoren.

Efter museumsbesøg og kaffe en tur rundt om den Nordhøjen og der var mulighed for at komme ind i kirken. Det var et betagende syn.

Hjemover til kl 17,30 og var klar til grillaften, menu: Bøf af oksefilet, frankfurter, grøntsagsspyd. Kartoffelsalat af nye kartofler m/sennepsdressing, oliven, soltørret tomat, dild og skalotteløg. 2 slags hjemmebagt brød. Nye blomkål m/hvidløgsdressing og ristet mandler. Coleslaw af spidskål og gulerod. Dampet majskolber m/smør.

Aftenens foredragsholder var Eva Christensen, medlemskonsulent i MF og kørestolsbruger. Spisesalen var omskabt til cafe med små borde og ternet duge på bordede, meget hyggeligt. Hun fortalte og viste billeder fra sin verdensrejse med krydstogtskib fra Sydney, Australien, New Zealand, Fiji, Tahiti, Honolulu og Los Angeles i US. Hun rejste alene i 30 dage og oplevede at som kørestolsbrugere var der ingen hindring. Kræver en god rejsearrangør, stort mod til at overvinde sin egen frygt (og ikke mindst bekæmpe frygten). Man skulle tænke over “Hvad er det værst tænkelige lige nu?” og “hav god planlægning og vær ærlig”. Sig hvis du ikke kan gå 3 meter og få hjælp. Vi fik en god time sammen med Eva, hvor hun sprudlede og den manuelle kørestol stod ikke stille under de mange og gode beretninger fra togtet. Man får rigtig mange venner på rejsen og stadig bliver kontakten holdt via mails. Der blev spurgt om det var dyrt, med flyrejse til Sydney og hjem igen blev det ca kr. 50.000. Penge som hun fik udbetalt fra en forsikring med livstruet sygdom. Til slut opfordrede Eva til at andre udfordrer sig selv og tager ud at rejse, også selv om man er kørestolsbruger.

Slut på den 3.dag med mange gode oplevelser og jeg synes snart at “tanken” er fyldt godt op.